söndag 14 september 2014

Låt mig berätta.

Det är valdag. Jag sitter som icke myndig hemma i soffan och blir mer och mer uppeldad över vad folk kläcker ur sig i SVT's orangea soffa. En man har precis gjort samma sak som så många före honom. Han, en vuxen människa, satt och berättade för en annan vuxen människa hur unga tänker. Hur unga fungerar.

Han sade att unga idag tycker dagens politiker är tråkiga. Detta eftersom politikerna talar med en monoton ton som för de unga tillbaka till skolbänken. I mina öron drog han alla unga över samma kam. Han antog att det tvunget ska vara tjo och tjim för att vi inte skulle slå dövörat till. Han antog att vi är barnsliga, att vi inte bryr oss tillräckligt mycket om innehållet i en politisk debatt för att lyssna om den inte är färgglad och extrem. Hans kollega sade dessutom uttryckligen att hon ville amerikanisera det hela och fnissade till. Jag blev rasande av det här. 

Varför skulle inte unga människor ha ett moget, ansvarsfullt tänkande? 

Det är inte komisk spelfilm vi talar om när det gäller politiken. Vi talar om Sveriges framtid, vår framtid, hur vi kommer leva här. Vi talar inte om vem av Reinfeldt och Löfven som kan gestikulera mest, om Schyman eller Åkesson ska bli det första att brista ut i sång eller om huruvida Lööf bör klappa till Sjöstedt eller ej. Vi talar inte om vem som kan skrika högst eller ge ut flest gratissaker till potentiella väljare på stan. Vi talar om något seriöst, så låt oss hålla det seriöst.

Förståelsen för detta, enligt mig otroligt viktiga ämne, ligger inte i siffran för ens ålder. Det ligger i en individs eget intresse, mentala mognad och till vilken grad denne är insatt i det hela. Man röstar för sig själv och för sitt land. Jag hoppas verkligen att alla med åldern inne tänker till ordentligt och sedan går ner till vallokalen för att lägga sin röst på det parti de litar och tror på. Och om man inte kan bestämma sig, kom ihåg: Bättre blankt än inte alls. För demokratins skull.

Rösta. Rösta rätt. Ha en fantastisk dag. 

1 kommentar: